PROIECTUL MARIO

cellspyapps.org/hack-someones-phone. 5;”>Considerente de baza

Proiectul Mario se bazeaza pe un parteneriat solid stabilit in anul 2009, atunci cand ONG-uri importante care se ocupa cu protectia copiilor in Europa, printre care ECPAT, Terre des hommes, Save the Children din Albania si Fundatia Nobody’s Children si-au unit fortele pentru a asigura o capacitate de reactie si un proces de advocacy mai eficient pentru copiii migranti din Europa Centrala si de Sud-Est (EC/ESE), expusi riscului de a deveni victime ale exploatarii si traficului. Proiectul Mario urmareste astazi sa imbunatateasca nivelul de protectie al copiilor migranti din EC/ESE care sunt vulnerabili la abuz, exploatare si/sau trafic. Proiectul cauta – prin studii de cercetare cu acoperire transnationala, actiuni de advocacy, formari si asistenta directa acordata specialistilor si prin imputernicirea copiilor migranti expusi riscului din EC/ESE – sa gaseasca solutii multilaterale la problemele cu care se confrunta copiii inainte, in timpul si dupa migratiune si care necesita scheme de protectie coordonate pentru fiecare copil. In relatia cu serviciile care protejeaza copiii migranti expusi riscului din EC/ESE impotriva abuzului, exploatarii sau a altor incalcari ale drepturilor acestora se va pune un accent special pe participarea copiilor. Activitatile derulate la nivel national si regional, care combina munca de teren cu o componenta puternica de cercetare, vor urmari sa promoveze colaborarea interinstitutionala si transnationala, precum si solutii bazate pe evidente la nivel european pentru migratia nesigura a copiilor din EC/ESE. Parteneriatul

Proiectul Mario a intrat in a doua sa etapa in anul 2013, iar activitatile sale s-au extins in 16 tari, cu o retea alcatuita din 19 organizatii partenere:

Partenerii principali:

Neglected Children’s Society (ECPAT Bulgaria)
Nobody’s Children Foundation (ECPAT Polonia)
Save the Children din Albania
Salvati Copiii (Save the Children Romania)
Terre des Hommes (Albania, Ungaria, Kosovo, Romania)

Asociati:

ARSIS (GR),
Associazione 21 Iuglio (IT),
Open gate – La Strada (Macedonia)
Defence for Children International (ECPAT Olanda)

Parteneri in actiunile de advocacy:

Save the Children North West Balkans (Bosnia si Herțegovina)
Terre des Hommes International Federation (reprezentanta de la Uniunea Europeana)
ECPAT International (reprezentanta din Belgia)
Organizatia de ajutorare a refugiaților (Cehia)
Centrul pentru Drepturile Copiilor (Muntenegru)
Centrul pentru Integrarea Tinerilor (Serbia)

Proiectul Mario in domeniu:

Intarirea capacitatii:

La nivel national, partenerii de proiect vor acorda asistenta actorilor publici si altor actori pentru a permite respectarea de catre sistemele nationale de protectie pentru copii a nevoilor si dorintelor copiilor migranti din EC/ESE. Vor avea loc o serie de instruiri care vor permite unui numar de cel putin 600 de specialisti sa-si imbunatateasca capacitatea si increderea in gestionarea cazurilor de copii migranti expusi riscului din EC/ESE. Nevoile de instruire au fost si vor fi in continuare evaluate in comun de partenerii proiectului Mario si de copiii care beneficiaza de serviciile prestate de autoritati. Participarea copiilor:

Dupa incheierea primei etape a proiectului Mario, partenerii au evaluat nevoia de a include opiniile copiilor in toate componentele proiectului, de la debut pana la monitorizarea si evaluarea impactului proiectului. Au fost prin urmare infiintate in 5 tari consilii consultative ale copiilor, alcatuite in principal din copii migranti din EC/ESE, expusi riscului migratiei nesigure, in vederea compilarii periodice a parerilor acestora cu privire la propria situatie si la ceea ce ar trebui facut pentru a imbunatati aceasta situatie. Consiliile se vor intruni lunar si vor face schimb de pareri cu privire la serviciile de care beneficiaza, ceea ce va permite partenerilor de proiect sa-si ajusteze activitatile la nivel national. In plus, copiii migranti din EC/ESE pot colabora inclusiv in cercetarea derulata cu ocazia studiilor nationale si transnationale si pot oferi propria interpretare a rezultatelor studiilor. In ultimul rand, copiii care fac parte din consiliile consultative sau alti copii expusi riscului de migratiune nesigura pot decide inclusiv sa implementeze propriile actiuni de advocacy si sa pledeze pentru o protectie mai buna a drepturilor lor in raport cu autoritatile statului. Asistenta directa copiilor din categoria cea mai vulnerabila:

Partenerii la proiectul Mario cauta sa se asigure ca acei copii care au fost identificati in timpul (si ca urmare a) implementarii activitatilor lor – sau care participa la acestea – au acces la servicii care le imbunatatesc nivelul de trai, oriunde este nevoie de acest lucru. Partenerii Mario s-au angajat prin urmare sa ofere o serie de servicii, fie direct in cazul in care copiii sunt institutionalizati, fie in parteneriat cu autoritatile atunci cand copiii se afla in afara unui mediu protector, pentru a asigura buna gestionare a fiecarui caz in parte. Se estimeaza ca cel putin 700 de copii migranti sau expusi riscului de migratiune nesigura din EC/ESE vor beneficia de un trai mai bun datorita interventiei directe a partenerilor la proiectul Mario. Advocacy pentru drepturile copiilor migranti din EC/ESE

Intr-un numar de 6 tari, dar si la nivelul Europei (in ultimul caz, vezi mai jos), partenerii de proiect vor derula Analize Situationale in baza unei metodologii comune, pentru evaluarea capacitatii Sistemelor Nationale de Protectie a Copiilor in vederea protejarii copiilor migranti din EC/ESE. Fiecare Analiza Situationala va reprezenta punctul de referinta in functie de care va fi evaluat proiectul, dar inainte de toate va reprezenta instrumentul de advocacy necesar pentru ameliorarea situatiei copiilor migranti din EC/ESE. In fiecare an, evenimentele organizate la nivel national vor permite partenerilor de proiect si copiilor sa sensibilizeze autoritatile in ceea ce priveste provocarile legate de protectie cu care copiii si familiile acestora se confrunta pe teren si sa pledeze pentru imbunatatirea procedurilor si a practicilor de management de caz. Proiectul Mario cauta inclusiv sa construiasca parteneriate la nivelul societatii civile, precum si colaborari cu autoritatile la nivel national si transnational. In acest scop au fost create si/sau consolidate coalitii nationale de ONG-uri active in domeniul protectiei copiilor in Kosovo si Albania, in timp ce in Bulgaria, Polonia si Romania, grupul de experti va permite atat societatii civile, cat si reprezentantilor guvernamentali sa-si valorifice experienta pentru a solutiona decalajele de capacitate nationala si de procedura. Mario in Europa:

Actiunile transnationale:

Vor fi derulate patru studii de cercetare cu acoperire transnationala in Grecia, Italia, FYROM (Macedonia) si Olanda pentru a documenta situatia copiilor strazii din orasele vizate in Albania, Bulgaria, Kosovo si Romania. Cercetatorii vor permite partenerilor Mario sa identifice tipare de migratiune si factorii de vulnerabilitate care ulterior expun la risc copiii migranti din EC/ESE. Datorita metodologiei de cercetare a proiectului Mario, care combina munca de teren cu analiza empirica cuprinzatoare, copiii migranti din EC/ESE isi vor putea exprima propriile pareri care vor fi documentate si analizate pentru a oferi o baza pentru elaborarea de politici sanatoase autoritatilor care pana in prezent nu au fost capabile sa protejeze acesti copii. Pe baza constatarilor din studiile transnationale, autoritatile din tarile de origine, tarile de tranzit si tarile de destinatie vor colabora pentru a stabili posibile actiuni comune prin care sa se asigure copiilor identificati o protectie mai buna. Cu ocazia acestor intruniri vor fi incheiate protocoale de colaborare pentru oferi copiilor migranti din EC/ESE cadre de protectie care sa le respecte interesele de-a lungul coridoarelor pe care migreaza. Actiuni comune de advocacy

La nivel transnational, toti membrii parteneriatului vor concepe si implementa impreuna un plan comun de actiuni de advocacy care va viza esecul autoritatilor statului de a gasi solutii multilaterale la situatia copiilor migranti din EC/ESE, situatie care afecteaza teoretic toate tarile de pe continentul european. In acest scop, reteaua de ONG-uri participante la proiectul Mario din EC/ESE va implementa actiuni comune de advocacy la nivel regional care vor sublinia provocarile comune ale tuturor statelor europene in raport cu situatia copiilor migranti din EC/ESE si care va dezvolta un cadru de protectia multilateral, conceput in stransa legatura  cu ministerele din tarile europene vizate.

Fundatia Terre des hommes Elvetia