ICARUS

ICARUS este un proiect ambitios care abordeaza intr-o maniera documentata si relevanta fenomenul traficului uman, care isi are radacinile in zone rurale din sudul Romaniei si ajunge in marile orase din Marea Britanie si nu numai. O parte integranta din proiectul ICARUS este problematica procedurilor de iesire din tara a minorilor romani (de pilda, procura emisa de notariatele publice la cererea membrilor familiei sau a altor persoane).

Parteneri:  National Society for the Prevention of Cruely to Children (NSPCC) [UK]; Terre des homes Budapest [HU]; Agentia Nationala impotriva Traficului de Persoane (ANITP) [RO]; Directia Generala de Protectie a Copilului (DGPC) [RO] Uniunea Nationala a Notarilor Publici din Romania (UNNPR) [RO]

Proiectul Icarus va imbunatati baza de cunoastere in ce priveste traficul persoanelor vulnerabile implicate in cersetorie sau alte forme de exploatare prin munca a minorilor. Vom face asta deruland o cercetare comuna, avand componente separate in Marea Britanie si Romania. National Society for the Prevention of Cruely to Children (NSPCC) [UK] va colecta date agregate cu privire la informatii legale si documente folosite de minori romani care calatoresc neacompaniati in marile orase din Anglia.

In Romania, Terre des hommes si ANITP vor colecta si analiza date de la notariate publice si autoritati relevante din patru judete. Vom introduce noi modele de colaborare intre agentiille sau ONG-urile care se ocupa de protectia copiilor, autoritati locale si Politie pentru a facilita fluxul de informatii despre minorii romani care calatoresc neacompaniati si copiii traficati in Anglia. Mai mult, NSPCC si Tdh Romania vor derula sesiuni de formare / training pentru lucratori sociali, profesionisti in sanatate si membrii Consiliilor Comunitare Consultative (CCC).

Ca parte integrata a proiectului, vom furniza un set de unelte pentru asistarea si identificarea victimelor in Anglia care sunt incorporate in sistemul britanic „UK Government National Referral Mechanism” aliniind,  astffel, cadrul legislativ local si national din Romania cu cel din Marea Britanie. Icarus va dezvolta o resursa online – „online knowledge hub”, unde specialistii romani si englezi se pot conecta si pot accesa si impartasi resurse,  training si suport.

Tdh si ANITP vor dezvolta si livra traininguri care vor incorpora cunostinte si experiente, menite sa completeze eforturile de protectie a copiilor si lupta impotriva traficului de persoane. Programul de formare va viza 185 de notari publici, practicanti in domeniu sau studenti la drept. Eforturile de diseminare a informatiei vor ajunge la 75% din toti notarii publici din Romania. Membrii a 10 CCC (Consilii Comunitare Consultative) din zone cu potential ridicat de trafic de persoane vor fi formati. In Anglia, NSPCC va livra o campanie de constientizare care va ajunge la 285 de familii de romi, vizind in principal liderii comunitatilor.

Diseminarea va fi asigurata prin materiale printate si trimise individual (disponibile in engleza si romana), materiale video de formare, resurse online, un film documentar, o aplicatie de mobil/tableta, postere, intalniri personale si stiri diseminate pe website-ul „Child Protection in Europe”, mentinut de Tdh.

Mai jos puteti sa accesati o parte din rezultatele activitatilor desfasurate in cadrul proiectului ICARUS.

Filmul ICARUS

Exemple de buna practica

Poster

Aplicatia mobila si link de descarcare

 

 

Fundatia Terre des hommes Elvetia