Ghid de organizare de evenimente sportive pentru integrarea refugiaților

„Move together” – Sportul ca instrument de integrare și incluziune socială a refugiaților a fost un proiect desfășurat în scopul de a crea punţi către copiii afectaţi de migraţie, derulat pe parcursul anului 2018.

Proiectul s-a adresat atât femeilor, copiilor şi tinerilor refugiați, cât și celor din comunitățile locale și a fost implementat în București și în Constanța, cu intenția de a îmbunătăți înțelegerea, respectul și toleranța dintre refugiați și comunitățile gazdă, de a creşte deschiderea cu privire la tradițiile, obiceiurile și culturile diferitelor comunități etnice, de a reduce stigmatizarea și discriminarea față de refugiați din partea comunității gazdă.

În cadrul acestui proiect, am organizat întâlniri cu mame şi copii refugiaţi, alături de profesionişti din comunitatea românească.

Ideea organizării de activităţi comune mame-copii a pornit de la două considerente: pe de o parte, ideea proiectului era aceea ca mamele refugiate să ajungă să organizeze activităţi de animaţie socio-educativă împreună cu mamele şi cu copiii români din comunitate, iar pe de altă parte, unul din motivele pentru care femeile refugiate nu pot participa la activităţi de incluziune în societate este faptul că sunt singurele care au grija copiilor şi nu au cu cine să îi lase acasă. Pentru aceasta, am ţinut cont de faptul că activităţile organizate cu mame şi copii trebuie să fie creative şi să invite ambele părţi la cooperare.

Când organizezi astfel de activităţi, este important ca ele să creeze apropiere între părinţi şi copiii lor, părinţii să îşi înveţe copiii să facă ceva nou satisfăcându-le totodată nevoia de atenţie, iar copiii capătă mai multă încredere în părinţii lor şi îi văd şi în alt context decât cel obişnuit, de acasă. În urma acestor activităţi, părinţii vor învăţa să-şi cunoască mai bine copiii, să comunice constructiv şi să-şi petreacă timpul liber cu copiii lor, iar copiii vor putea să-şi descopere părinţii într-o altă ipostază decât cea obişnuită: în acest context părinţii se joacă, sunt cooperanţi şi creativi.

Puteți să citiți ghidul care a fost scris în urma implementării proiectului accesând acest link: Ghid de Jocuri Move Together

Fundatia Terre des hommes Elvetia