Impreuna pentru puterea de actiune
Proiectul „zefiR. Impreuna pentru puterea de actiune” este initiativa unui consortiu coordonat de Terre des Hommes si format din Amare Rromentza, Agentia Impreuna, Fundatia PACT si Fundatia Pestalozzi ca parteneri principali si Habitat for Humanity si SASTIPEN ca parteneri asociati. Prin acest proiect, consortiul doreste sa imbunatateasca accesul la educatie si sanatate pentru peste 20. 000 de persoane care traiesc in mediul rural si urban mic din 12 comunitati din judetele Dolj (Amarastii de Jos, Bârca, Filiasi, Negoi), Gorj (Baia de Fier, Bumbesti-Jiu, Polovragi, Târgu Carbunesti) si Olt (Caracal, Gradinari, Piatra Olt, Slatina). Persoanele vizate prin proiect apartin unor grupuri vulnerabile, in special romi, cu precadere femei, tineri si copii.
Proiectul este co-finantat printr-un grant din partea Elvetiei prin intermediul Contributiei Elvetiene pentru Uniunea Europeana extinsa.
zefiR se bazeaza pe o abordare integrata privind sanatatea si educatia, ca arii prioritare de actiune, alaturi de locuire – ca domeniu complementar, având la baza dezvoltarea comunitara ca abordare transversala. Prin dezvoltare comunitara intelegem ca de-a lungul celor 46 de luni ale proiectului, beneficiarii si ceilalti membri din cele 12 comunitati sunt implicati direct in toate etapele de implementare, pornind de la analiza nevoilor comunitatii si pâna la evaluarea impactului, cu participarea larga a tuturor factorilor interesati.
Prin abordarea propusa, zefiR nu este doar un nou proiect pentru romi, ci o schimbare de abordare prin care grupurile tinta din cele trei judete vor fi implicate direct in proces atât pentru a construi incredere in comunitate, cât si pentru a ne asigura ca solutiile gasite sunt sustenabile pe termen lung. Interventia in fiecare comunitate va fi, in primul rând, adaptata nevoilor reale identificate local, dar si intersectoriala.
Pâna la finalul proiectului, avem in vedere ca:
- 1180 de copii sa acceseze mai usor servicii educationale de calitate la gradinita si scoala primara si sa aiba conditii mai bune acasa pentru a-si face temele;
- 3000 de copii cu vârste intre 6 si 17 ani si 700 de femei insarcinate si mame care alapteaza sa acceseze mai usor servicii de sanatate de calitate;
- 12 comunitati sa beneficieze de o imagine mai buna la nivel local, regional si national, iar membrii lor sa (re)dobândeasca stima de sine, capacitatea de a rezolva probleme si disponibilitatea pentru dialog intercultural.
Interventiile partenerilor nu vor fi identice pentru fiecare judet, ci se vor adapta in functie de nevoile si resursele din comunitate. For example, a claim that is qualified with ‘this weakly indicates a cause-effect relationship’ should be evaluated differently from the claim ‘there is https://www.essayclick.net/ a cause effect relationship. De aceea, identificarea si analiza participativa a nevoilor si resurselor din comunitate, participarea institutiilor si organizatiilor locale, precum si a membrilor comunitatii (lideri informali, tineri, femei, parinti) sunt conditii obligatorii pentru succesul proiectului. Detalii despre partenerii din consortiu
Fundatia Terre des hommes România – lider de consortiu si coordonator proiect
Fundatia Terre des hommes (Tdh) este o organizatie nonprofit care lupta pentru imbunatatirea situatiei copiilor la nivel international. In Romania, organizatia este prezenta din 1992, cu proiecte in domeniul sanatatii mamei si copilului si protectiei drepturilor copilului: prevenirea abandonului scolar, initiative anti-trafic, intarirea sistemului de protectie sociala la nivel local (; ).
Centrul Rromilor Amare Rromentza urmareste prevenirea si combaterea tuturor formelor de discriminare fata de romi; protejarea drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului si ale minoritatilor; facilitarea accesul romilor la drepturile civile, economice, sociale, culturale si politice; reconstruirea sistemului institutional care sa aplice strategii de afirmare individuala si comunitara; afirmarea elitei romilor, creatoare de modele referentiale; sprijinirea reconstructiei identitare si cresterea stimei de sine a romilor; promovarea unei societati multiculturale ().
Misiunea Agentiei de Dezvoltare Comunitara Impreuna este orientata in vederea pastrarii si afirmarii personalitatii romilor, prin activitati de cercetare, documentare si difuzare, elaborare si implementare a politicilor sociale in folosul romilor. Domeniile de activitate ale organizatiei sunt: dezvoltare comunitara – cercetare, formare de resurse umane, managementul proiectelor; cooperare transfrontaliera: cultura, sanatate, educatie; grant-uri: locuinte, monitorizare, evaluare ().
Fundatia PACT – Parteneriat pentru Actiune Comunitara si Transformare – contribuie la dezvoltarea sustenabila a comunitatilor prin incurajarea, sustinerea si promovarea initiativelor locale si regionale, a parteneriatului si a responsabilitatii sociale. PACT lucreaza direct cu oamenii care traiesc in zonele rurale si orasele mici din sudul României, pentru a crea structuri ale societatii civile pe care le numeste generic organizatii comunitare si pe care le sprijina sa fie active, eficiente, sustenabile si vizibile in regiunea lor ().
Misiunea Fundatiei Pestalozzi România este de a initia, dezvolta si promova programe si servicii care sa raspunda nevoilor persoanelor aflate in dificultate, pe baza principiilor asistentei sociale. Principalele activitati ale organizatiei: educatie interculturala, training, consultanta, servicii directe; training si coaching adresat institutiilor publice, scolilor, liceelor, universitatilor; consultanta privind dezvoltarea resurselor umane, evaluare de personal, identificarea nevoilor de formare; consultanta in managementul proiectelor; consultanta si facilitare in dezvoltare comunitara; formarea profesionala a adultilor; realizarea si implementarea de proiecte cu si pentru tineri; studii si cercetare (). Parteneri asociati:
Habitat for Humanity este o organizatie non-profit, a carei misiune este sa elimine lipsa de adapost si locuirea precara a persoanelor din intreaga lume. La nivel global, Habitat for Humanity a construit si reabilitat peste 600. 000 de locuinte pentru 3 milioane de persoane din 80 de tari de pe intreg globul. Habitat for Humanity România (Habitat pentru Umanitate) a ajutat, pâna in acest moment, peste 4. 000 de familii prin programele desfasurate in tara, prin intermediul celor 7 filiale active ale sale din judetele: Bihor, Cluj, Bacau, Dolj, Arges, Prahova si Suceava. ()
Centrul Romilor pentru Politici de Sanatate – SASTIPEN are ca scop elaborarea, implementarea, monitorizarea si evaluarea de politici privind imbunatatirea situatiei grupurilor dezavantajate, precum si protectia drepturilor omului bazata pe principiul non-discriminarii si egalitatii de sanse intre cetateni. Viziunea organizatiei este o societate care accepta diversitatea, unde oamenii sunt sanatosi si se sprijina unul pe celalalt. Toti au acces egal la servicii integrate de calitate, conform nevoilor lor ().