Webinar special despre problemele specifice ale fetelor în situație de migrație

Pe 10 septembrie specialiștii în protecția copilului pot urmări gratuit un webinar despre experiențele și problemele specifice ale fetelor neînsoțite și separate, în cazul migranților și refugiaților din Europa.

Webinarul este organizat de platforma interactivă dedicată specialiștilor în protecția copilului Child Protection Hub  și UNICEF, în cadrul proiectului regional „Construirea relațiilor prin dezvoltarea inovatoare a conștientizării violenței bazate pe gen în Europa – BRIDGE”. Proiectul are ca obiectiv consolidarea răspunsului prevăzut de lege la violența de gen (VBG) care afectează copiii și tinerii aflați în situație de migrație în țările UE.

Scopul webinarului   este să pună în lumină experiențele și problemele specifice ale fetelor neînsoțite și separate în răspunsul față de problemele migranților și refugiaților din Europa. Programele de prevenire și răspunsuri ale UNICEF VBG combină o abordare axată pe două aspecte: furnizarea de servicii umanitare de salvare a vieții și consolidarea capacității, reforma politicii și asistență tehnică.

 

Biroul regional pentru Europa de Est și Asia Centrală a UNICEF s-a concentrat pe aceste probleme prin programul „Acțiune împotriva violenței bazate pe gen care afectează refugiații și femeile migrante și copiii din Grecia, Italia, Serbia și Bulgaria”, finanțat de guvernul Statelor Unite.

 

Începând cu 2015, Europa a cunoscut un flux fără precedent de refugiați și migranți care se refugiază din motive de conflict, violență, insecuritate și lipsa de oportunități în Orientul Mijlociu, Asia de Sud, Africa de Est și Vest. Deși sosirile în 2018 au fost mai mici în comparație cu numerele din 2015-2017, călătoriile au fost la fel de periculoase ca oricând.  [i]  În 2018, aproximativ 141.500 de refugiați și migranți au ajuns în Europa prin rutele migrației mediteraneene. [ii]  În medie, unul din patru era un copil. Între ianuarie și decembrie 2018., 30.085 de copii au ajuns în Grecia, Italia, Spania și Bulgaria, dintre care 12.717 (42%) erau copii neînsoțiți și separați (UASC). [iii] Numărul de fete neînsoțite sau separate este dificil de cuantificat deoarece datele sunt incomplete. Există lacune substanțiale în informațiile disponibile cu privire la numerele, tiparele, riscurile și experiențele acestor fete, iar mai multe fete pot ajunge singure, dar nu sunt identificate ca neînsoțite.

Fetele neînsoțite și separate tind să fie mai „invizibile” decât băieții, datorită dinamicii specifice din jurul călătoriei lor. Băieții neînsoțiți tind să călătorească singuri sau în grup și să se autoidentifice în timpul înregistrării. Este posibil ca fetele să nu fie imediat vizibile sau identificabile ca neînsoțite. Fetele adolescente, în special cele care nu sunt însoțite sau separate, se pot confrunta cu riscuri crescute de VBG, inclusiv violență sexuală, exploatare, abuz și trafic înainte, în timpul și după migrație, din cauza rețelelor reduse de protecție și sprijin. Unele pot fugi de violență, inclusiv de căsătorie timpurie, în țara de origine sau pot suferi violență sau abuz pe ruta lor și sunt expuse riscului de exploatare și trafic.

După ce vor asista la webinar, participanții vor cunoaște mai bine care sunt problemele de protecție și riscurile cu care se confruntă fetele neînsoțite și separate în timp ce sunt în situație de migrație, precum și vor fi familiarizați cu unele instrumente de bază care pot fi utilizate în procesul de identificare a fetelor neînsoțite și a nevoilor acestora.

 

Despre speakeri

 

Sara Ristic este manager de program VBG și ofițer de protecție la o organizație a societății civile sârbe Info Park, care, în parteneriat cu UNICEF, oferă servicii de prevenire și răspuns la VBG pentru femei și fete aflate în situație de migrație. Info Park oferă un spațiu sigur pentru femei și fete în zona urbană a Belgradului, unde se adună refugiații, iar echipele de teren oferă servicii de informare. Lucrează cu refugiați și migranți pe ruta Balcanilor din 2015. Deține o diplomă de licență și MA în psihologie, cu accent pe traume de război.

 

Maria Margherita Maglietti lucrează în calitate de specialist VBG la UNICEF în Italia și coordonează programul regional Acțiunea împotriva violenței de gen care afectează refugiații și femeile și copiii migranți din Grecia, Italia, Serbia și Bulgaria. Margherita are o experiență de peste 10 ani de lucru cu femei și fete aflate în situație de migrație, în Europa și Orientul Mijlociu, cu o atenție specifică asupra VBG în situații de urgență. Ea deține BA și MA cu accent pe Drepturile Omului.

 

Francesca Rivelli lucrează în calitate de specialist VBG și protecția copiilor la UNICEF în Serbia, sprijinind, de asemenea, integrarea protecției copilului și a VBG în răspunsul global al migranților și refugiaților. Francesca lucrează în 2005 în domeniul protecției în mai multe contexte umanitare și de dezvoltare, în Somalia, Ciad și Republica Centrafricană, Haiti, Kenya, Sudanul de Sud, Yemen, Libia și, cel mai recent, în Europa. În anii trecuți, ea s-a concentrat mai mult pe VBG și protecția copilului în acțiuni umanitare și pe sprijinirea coordonării inter-agenții.

 

Cum să participați la webinar:

Utilizați acest link pentru a vă înscrie la webinar. Cu câteva ore înainte de webinar, veți primi un e-mail cu linkul către camera webinar și instrucțiuni despre cum să vă alăturați. Participarea la webinarele noastre este foarte ușoară, nu necesită abilități speciale și durează doar un minut sau două. Vă puteți înscrie la webinar de pe computer, tabletă sau telefon mobil.

 

Pentru a verifica când începe webinarul în fusul dvs. orar, faceți clic aici.

Proiectul BRIDGE este susținut de Programul Drepturi, Egalități și Cetățenie al Uniunii Europene (2014-2020) și este implementat în Belgia, Grecia, Ungaria, Malta și România. O serie de webinarii sunt organizate ca parte a proiectului BRIDGE pentru a discuta problemele de VBG și împărtășiți bunele practici.

Childhub este o platformă interactivă folosită de către specialiștii în protecția copilului pentru a schimba cunoștințe, pentru a învăța unii de la altii, pentru a oferi și a primi sprijin. Fundația Terre des hommes Romania se numara printre partenerii acesteia.

Fundatia Terre des hommes Elvetia