“Voluntariatul se trăiește cu inima și se simte pe propria piele”
În perioada 31 august – 7 septembrie 2015, în staţiunea Călimăneşti – Căciulata, a avut loc prima tabără din România de formare a voluntarilor S.N.A.C (Strategia Naţională pentru Acţiune Comunitară). Tabăra s-a desfăşurat în cadrul proiectului „Fii voluntar pentru comunitatea ta” implementat de Asociaţia Catharsis, în parteneriat cu Fundaţia Terre des hommes, Asociaţia Chidren’s High Level Group şi Asociaţia F.R.E.E şi finanţat prin fonduri norvegiene EEA. În tabără au participat 60 de voluntari (50 de elevi şi 10 profesori) din 10 licee din România şi anume din Constanţa, Teleorman, Iaşi, Vaslui, Neamţ, Bistriţa, Dolj şi Mureş, adunaţi toţi cu scopul de a-şi dezvolta abilităţile personale şi profesionale, astfel încât să implementeze proiecte comunitare prin care să răspundă la nevoile comunităţii din care fac parte, să ajute pe cei tineri sau pe cei în vârstă, aflaţi în suferinţă sau pentru care viaţa este mult mai grea.
A fost o tabără frumoasă şi trăită intens de fiecare participant în parte, pentru că a creat un spaţiu adevărat de învăţare! Multitudinea de metode de formare specifice expertizei fiecărui partener din proiect cât şi diversitatea activităţilor la care tinerii au participat în fiecare zi, au asigurat o interacţiune strânsă între ei şi au facilitat posibilitatea de a se cunoaşte şi de a deveni prieteni şi solidari în a imbrăţişa această cauză nobilă, aceea a voluntariatului.
“Voluntariatul se trăiește cu inima și se simte pe propria piele. Având în fiecare zi a taberei un alt atelier cu o temă diferită, m-am remodelat și mi-am dat seama care este diferența dintre a ieși din zona ta de confort și a fi arogant, am aflat ce înseamnă copii cu condiții educaționale speciale şi ce presupune acest lucru, am descoperit că scrierea unui proiect reuşit este asemenea creării becului (are o sută de probleme şi pași până când va lumina sufletele altora)şi am învățat că fără Mișcare, Joc și Sport, cercul magic al vieții nu este complet.”
Tematica atelierelor a fost următoarea: Management de proiect și lucru în echipă; Animație –Mişcare, Joc şi Sport; S.N.A.C; Tehnici de lucru cu copiii cu cerințe educaționale speciale; Teatru, Organizare de evenimente şi strângere de fonduri. Abilităţile teoretice cât şi cele practice dobândite în cadrul atelierelor au fost exersate în cadrul aplicaţiilor desfăşurate după amiaza şi seara, precum cea de vânătoare de comori, discutarea de filme, realizarea afişului taberei sau traseul aplicativ.
Atmosfera taberei a fost una foarte bună, elevii şi profesorii s-au implicat activ, au fost deosebit de creativi, iar ideile lor de proiecte comunitare pentru următoarea perioadă sunt ambiţioase şi cu efect pe termen lung!
Le dorim succes şi avem mare încredere în ei şi în reuşita implementării proiectului lor pentru comunitate!
“Tabăra „Fii voluntar pentru comunitatea ta” mi-a dezvăluit un secret pe care singură nu aș fi știut să îl înțeleg: nu trebuie să faci lucruri mărețe pentru a fi voluntar. Trebuie doar să ai un vis la care să nu renunți, voință și planuri mărețe. Lumea este în continuă schimbare. Depinde de noi în ce direcție vom înclina balanța acestei schimbări: spre mai bine sau spre mai rău. “
“Nu cred că voi uita vreodată ce am învățat aici, pentru că am învățat cine sunt: voluntar Ana-Maria Tihon”