In weekend-ul 5-7 August 2016, 9 jurnalisti si bloggeri au pornit intr-un tur al sudului, zona considerata a fi una dintre cele mai sarace din România. In 12 comunitati din Gorj, Dolj si Olt insa lucrurile sunt in schimbare inca din 2013, anul in care 7 parteneri au inceput sa lucreze pentru a imbunatati accesul la servicii de educatie, sanatate si locuire prin proiectul .
Desi nevoile din comunitati sunt mari, exista oameni la nivel local care doresc sa se implice si sa creeze noi oportunitati la ei acasa. Turul sudului le-a oferit celor 9 jurnalisti si blogeri sansa de a se intalni cu acesti actori ai schimbarii si de a le afla povestea. Membrii echipei Tdh si ai Fundatiei PACT i-au insotit pe invitati in comunitati, laolalta cu prieteni de la care au povestit despre istoria, legendele si traditiile zonelor ce urmau a fi vizitate.
Prima oprire a fost la Baia de Fier, judetul Gorj, unde mediatori sanitari, profesori si facilitatori au povestit cum centrul medico-sanitar sprijina mamele din comunitate, cum programele de educatie interculturala si alte evenimente socio-incluzive ajuta copii din comunitate sa se dezvolte. Parte din povestea lor poate fi aflata.
A doua zi, dupa un scurt popas la Amarastii de Jos, am ajuns in Ocolna, judetul Dolj. Membrii grupului de initiativa au povestit cum au deschis un centru sanitar in comunitate, ajutand oamenii sa nu mai strabata distante de pana la 12 km pentru a avea acces la servicii medicale de baza.
Tot aici am aflat cum programul de after-school scoate copiii din cercul izolarii si le creste sansele de a-si completa educatia, ajungand la liceu sau chiar mai departe. Campus life queen’s is at about their the heart of belfast’s culture, as well as its art and social scenes. Mai multe detalii despre Ocolna si initiativele oamenilor locului pot fi aflate de.
In Piatra Olt, judetul Olt, am vizitat casele reabilitate impreuna cu comunitatea. Ne-am intalnit cu grupul de initiativa si am vorbit despre nevoi si cum planuiesc sa le rezolve. Povestea lor este.
Ultima oprire in turul sudului a fost in Slatina. Centrul comunitar de asistenta medico-sociala a fost deschis in 2014 pentru comunitatea de romi. Sunt 3. 000 de persoane ce primesc indrumare si sunt sustinuti sa isi imbunatateasca sanatatea pe termen lung.
In turul sudului am descoperit oameni pentru care educatia este mai importanta decat orice, iar dezvoltarea comunitara este o nevoie de baza, egala cu accesul la electricitate sau la servicii de sanatate. La firul ierbii, prin sud, oamenii „sfintesc” locul si se schimba pe ei insisi prin asta. Iar intreaga experienta de a-i fi intalnit poate fi sumarizata prin vorbele Ramonei Surlea, facilitator comunitar in Piatra Olt: “Cand vizitezi un sat pentru prima data, cel mai mult te bucura sa stii ca te poti baza pe oameni”.