Scrisoare deschisa privind importanta infiintarii Avocatului Copilului

Stimate domnule Klaus Iohannis – Presedinte al Romaniei,

Stimate domnule Calin Popescu Tariceanu – Presedinte al Senatului,

Stimate domnule Catalin Boboc – Presedinte al Comisiei juridice, de numiri, disciplina, imunitati si validari, Senatul Romaniei,

Stimata doamna Biró Rozalia-Ibolya – Presedinte al Comisiei pentru drepturile omului, culte si minoritati,

Avand in vedere faptul ca in Romania numarul copiilor scade ingrijorator – la 1 ianuarie 2016, numarul copiilor era de 3976,5 mii, in scadere cu 23,4 mii comparativ cu anul anterior – iar 51% dintre acesti copii traiesc in saracie si numai unul din trei copii dezavantajati termina scoala generala,

considerand numarul deosebit de mare de copii ce se confrunta cu riscul excluziunii sociale – peste 57.279 copii sunt incadrati in sistemul de protectie speciala, peste 44 mii de copii de varsta invatamantului primar si peste 48 mii de copii de varsta invatamantului gimnazial sunt in afara sistemului de educatie, peste 2.700 de copii cu handicap accentuat de varste cuprinse intre 7 si 10 ani nu merg la scoala, iar peste 20.000 de copii sunt in situatii de conflict cu legea, dintre care aproape 15.000 au fost condamnati

si

tinand cont de o statistica deosebit de ingrijoratoare, dar actuala: doi copii in medie sunt victime ale unei forme de abuz in fiecare ora, potrivit datelor Autoritatii Nationale pentru Protectia Drepturilor Copilului si Adoptie (ANPDCA),

va atragem atentia asupra nevoii infiintarii Avocatului Copilului, o institutie independenta si autonoma care sa verifice si sa monitorizeze implementarea prevederilor Conventiei ONU cu privire la drepturile copilului si care sa apere interesul superior al copilului impotriva oricarui abuz.
Conventia ONU pentru Drepturile Copilului, conventie internationala semnata si ratificata de Romania inca din 1990 si care sta la baza reformei din protectia copilului inceputa de Romania inca din 1997 precizeaza in:
„ARTICOLUL 3, Alin. 1.: In toate actiunile care privesc copiii, intreprinse de institutiile de asistenta sociala publice sau private, de instantele judecatoresti, autoritatile administrative sau de organele legislative, interesele copilului vor prevala.”
Referindu-ne la drepturile unei categorii vulnerabile ce va face parte din generatia de maine a Romaniei, consideram ca apararea drepturilor copilului trebuie sa fie o prioritate.
In acest context,  Federatia Organizatiilor Neguvernamentale pentru Copil (FONPC) a avansat deja un proiect legislativ de infiintare a institutiei Avocatului Copilului ca autoritate publica autonoma si independenta fata de orice alta autoritate publica, al carei principal scop va fi acela de a veghea asupra respectarii drepturilor copilului asa cum au fost definite in Constitutia Romaniei, Conventia ONU cu privire la drepturile copilului si alte prevederi legale. In calitate de membru activ al FONPC, Fundatia Terre des hommes sustine si solicita infiintarea acestei institutii.
Propunerea legislativa de infiintare a institutiei Avocatului Copilului ca autoritate publica autonoma si independenta se afla in Senatul Romaniei. Conform standardelor ENOC, institutia de tip Avocatul Copilului are atributii si misiuni ce exced aria de competente pe care le are in prezent un adjunct al Avocatului Poporului, motiv pentru care, in Romania nu putem vorbi inca de o structura corespunzatoare in totalitate functiei de monitorizare a drepturilor copilului si protejarii copilului impotriva violentei, a neglijarii, a abuzului si a exploatarii, precum si impotriva excluziunii sociale si a discriminarii.
In sprijinul acestui demers de infiintare a Avocatului Copilului in Romania reamintim recomandarile Comitetului ONU pentru Drepturile Copilului adresate Romaniei in 2009 din care citam:
„13. […]Comitetul isi manifesta preocuparea cu privire la faptul ca Avocatul Poporului nu indeplineste criteriile stabilite in Principiile de la Paris si noteaza ca existenta acestei institutii nu este foarte cunoscuta. Prin urmare, aceasta primeste un numar redus de plangeri legate de copii, numar aflat in scadere in comparatie cu totalul plangerilor depuse. Comitetul noteaza cu o oarecare preocupare respingerea de catre Parlament a unui proiect de act normativ prin care se dorea infiintarea institutiei Avocatului Copilului.”
„14. Comitetul recomanda ca, tinand cont de comentariul sau general nr. 2 (2002) cu privire la rolul institutiilor nationale independente pentru apararea drepturilor omului din domeniul promovarii si protectiei drepturilor copilului, dar si de recomandarile sale anterioare, statul parte sa revizuiasca statutul si eficienta institutiei Avocatului Poporului in domeniul promovarii si protectiei drepturilor copilului, luand in considerare si criteriile prevazute in Principiile de la Paris. Acest organism trebuie sa beneficieze de toate resursele umane si financiare necesare pentru a-si putea duce la indeplinire mandatul intr-un mod eficient si semnificativ, in special in ceea ce  priveste capacitatea sa de a primi si de a examina plangeri de la/ sau in numele copiilor legate de violarea drepturilor acestora. Comitetul recomanda ca statul parte, in concordanta cu recomandarile anterioare, sa realizeze in continuare eforturi pentru infiintarea unei institutii independente a Avocatului Copilului.”
De altfel si Raportorul ONU Philip Alston in raportul final realizat in urma vizitei in Romania in 2015 a sustinut faptul ca este nevoie de o institutie de tipul Comisarului pentru Copii, care sa aiba un madat clar si puterea de a proteja drepturile copiilor, dar in acelasi timp si resursele adecvate pentru a promova si proteja drepturile copilului, precum si independenta. La nivel european Avocatul Copilului sau Comisarul pentru Drepturile copilului sunt institutii identice, cu denumiri diferite de la o tara la alta.
Federatia Organizatiilor Neguvernamentale pentru Copil (al carei membru activ este si Terre des hommes) militeaza de mai bine de 10 ani pentru infiintarea acestei institutii. Credem cu putere ca existenta unui mecanism independent de monitorizare a drepturilor copilului va garanta respectarea drepturilor tuturor copiilor si ii va proteja de abuzuri de toate tipurile.
Va multumim pentru atentia acordata acestei scrisori si speram ca veti sustine infiintarea institutiei Avocatului Copilului.

Cu deosebita consideratie,

Petronella Maria Theuns,

Delegat National Terre des hommes Elvetia

Fundatia Terre des hommes Elvetia