Un proiect transfrontalier ce aduce metodologia psihosocială Tdh în Bulgaria
După România, Albania și Republica Moldova, din 2014 Terre des hommes a extins metodologia Mișcare, Joc și Sport în altă țară din regiune, Bulgaria.
Proiectul, finanțat prin Programul de Cooperare Bulgaro – Elvețian este intitulat „ MOVE (înainte) cu noi! „ Acest program va dura pana in luna martie 2016 și va implica cel puțin 240 de copii din două comunități izolate de rromi.
Organizația principala, HESED – Fundația pentru Sănătate și Dezvoltare Socială este un ONG din Bulgaria, care si-a concentrat eforturile începând cu 1998 pe prevenția factorilor de risc și promovarea sănătății în cartierele de rromi. Advantages like consistent programming, easy deployment and maintenance of essay writing service canada an application , direct support for security. În prezent, HESED aplică o abordare inovatoare în două orașe din Bulgaria (Sofia și Kyustendil) oferind servicii de sănătate integrată în cadrul a două centre sociale, a căror activitate facilitează dezvoltarea comunității.
Cursanții formați ca animatori de Terre des hommes România în cadrul acestui proiect interacționează direct, zi de zi, cu copiii ce trăiesc în “mahala” (un termen folosit în Balcani semnificând ghetou) și sunt de profesie educatori și asistenți, psihologi sau asistenți sociali. O mare parte dintre aceștia sunt de etnie rromă. Terre des hommes România a desfășurat 10 zile de formare și 10 zile de coaching în 2014, urmate de un program de refresher în 2015 pentru tot personalul implicat. Drept urmare, în prezent, echipa HESED are acum animatori calificați, care includ jocurile psihosociale și activitățile creative, ca parte a programului săptămânal adresat copiilor beneficiari.
Ambii parteneri sunt implicați acum în creșterea conștientizării publice privind valorea includerii jocului psihosocial în cadrul sistemelor de educație inovatoare, de prevenire a sănătății și facilitare a incluziunii rromilor și a altor categorii vulnerabile. Echipa HESED a reușit să adapteze câteva jocuri tradiționale bulgărești, și să le ofere un caracter psihosocial, incluzând elemente de protecție a copilului.
Antoniya Tilkova, coordonatorul proiectului ”MOVE (înainte) cu noi !” în Bulgaria a avut o viziune frumoasă atunci când proiectul a început. A sperat ” să curgă precum un râu. “. Aceasta este o zicală bulgară foarte veche, care este folosită atunci când copiii încep ceva nou și important. De exemplu, în prima zi de școală, mama aruncă apa pe jos și copilul calca pe apă, activitate ce simbolizează o tranziție la școală pozitivă, fără probleme. La fel în căsătorie: tinerii căsătoriți calcă pe apă și speră ca viața lor împreună „ să curgă precum un râu”. Și într-adevăr, așa s-a întâmplat.
“MGS ajută copiii să-și facă prieteni și asta îi face fericiți! Este o plăcere pentru ei să se joace! Și astfel învață cum să lucreze în echipă. Sunt foarte fericită să văd copiii așa! Când mă uit la ei, zi de zi, apropiindu-se și având grijă unul de altul, mă simt mândră că îi pot învață să nu rănească, să nu vorbească urât, ci să devină prieteni “. Jocul meu preferat este “vrăjitoarele”. Tuturor copiilor care-l joacă le-a plăcut! Prima dată am jucat chiar cu copiii mei în parc. Și într-adevăr s-au bucurat! În scurt timp, alți copii necunoscuți au început să se joace împreuna cu ei. “
Lili Dimitrova, Centrul HESED Sofia.
Și astfel, jocurile MGS sunt experimentate de copii noi, de prietenii lor si de comunitatea în mijlocul căreia trăiesc.
“Da, “vrăjitoarele ” e jocul meu preferat ! În primul rând, ne închidem ochii și apoi cineva se duce în spatele nostru și ne atinge. Astfel, unul dintre noi devine o vrăjitoare. Copiii care nu sunt aleși sunt sătenii. Când soarele răsare, sătenii merg la o plimbare iar vrăjitoarele îi vrăjesc prin atingere. Singurul mod de a-i elibera este să-i îmbrățișezi! Este important să avem încredere unul în altul și să fim prieteni buni.
Ceea ce am învățat de la acest joc este că atunci când ne ajutăm unii pe alții reușim să face totul
“Cotze, 9 ani, băiatul lui Lili, unul dintre beneficiarii programului MGS din Sofia.
Metodologia de mișcare, joc si sport a fost dezvoltata prin proiectul MOVE, implementat de Terre des hommes din ianuarie 2008 până in iunie 2012, datorită sprijinului UEFA în trei țări din Europa de Est (Albania, Moldova și România). De atunci, a continuat să se extinde cu Tdh câștigând acreditare națională de către Autoritatea Națională pentru Calificări pentru formarea de animatori socio-educativi din România. Prin jocuri, sport si evenimente de fair-play copiii învață să lucreze pe valori cum ar fi cooperare versus concurenta, integrare versus excludere, și respect versus agresivitate. Prin metodologia aceasta, copiii sunt încurajați să împărtășească și să facă schimb de idei, sa-și exprime opiniile și sentimentele în mod deschis și sa ii asculte pe ceilalți, fără teama de discriminare.
Pentru a organiza activitățile, adulții care lucrează cu copii sunt instruiți și antrenați pentru a utiliza metodologia aceasta. Metodologia include profesori, psihologi școlari, membri ai comunităților de romi, asistenți sociali din închisori și orfelinate, printre altele. Unii dintre acești oameni devin ei înșiși formatori pentru ca formarile să fie transmise la cât mai multe părți interesate posibile.
.