Pe 22 octombrie 2019 Fundația Terre des hommes a organizat o conferință de presă pentru lansarea unui proiect în premieră în România -„Mediu sigur pentru copii în sport”. Acesta este finanțat prin Programul Drepturi, Egalitate și Cetățenie al Uniunii Europene –REC-RDAP-GBV-AG-2018
Astfel, ne angajăm, împreună cu Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție și Federațiile Române de Fotbal și Gimnastică, să perfecționăm standardele în protecția copilului în sport.
„Un mediu sigur pentru copii” înseamnă a preveni orice formă prin care copilul poate fi afectat negativ –emoțional, verbal sau fizic – în cadrul spațiilor în care se antrenează sau face sport recreațional sau de performanță.
Prima federație din sport care a semnat parteneriatul cu Tdh a fost Federația Română de Fotbal, iar președintele său, Răzvan Burleanu, a declarat :„Mă bucur că Federația Română de Fotbal este parte a acestui proiect. Ne uităm la fotbal ca la un fenomen social, iar o federație are și rolul de a reglementa, nu doar de a antrena. Sunt 200.000 de copii și tineri care joacă fotbal, amploarea acestui fenomen ne obligă astfel să ne angajăm și în acest proiect pentru siguranța lor”.
Și Federația Română de Gimnastică va fi partenerul nostru, iar doamna Virginia Oprișan, Secretar General a ținut să precizeze „Noi am aderat la acest proiect de la prima lectură a lui, pentru că el corespunde dorinței noastre de a schimba mentalități –sportul de performanță este muncă, dar este și bucurie. Siguranța copiilor în gimnastică este cu atât mai importantă, pentru că la noi performanța apare la vârste mici. Da, au existat probleme în gimnastică, de aceea ne dorim ca antrenorii și sportivii noștri să beneficieze de sprijin, așteptăm cu interes să dezvoltăm împreună materiale de suport care să prevină astfel de situații”.
Fundația Terre des hommes, cu sprijinul partenerilor săi, va dezvolta în următorii doi ani politici de protecție si siguranță și va implica copiii și profesioniștii din sport în crearea acestora. Ulterior va oferi o ceritificare în plus cluburilor care respectă standardele de protectie si siguranță.
Pentru început acordurile au fost semnate cu Federațiile de Fotbal și Gimnastică, dar Fundația invită și alte federații și organizații sportive să se alăture proiectului, pentru a ne asigura că drepturile copiilor sunt respectate în orice context sportiv în România. „Ne dorim ca toți profesionișii din domeniu să fie mai bine informați și încurajați să respecte drepturile copiilor, să reacționeze corect la orice situație de încălcare a drepturilor copilului în mediul sportiv, iar copiii să fie informați despre drepturile lor”, a spus Kirsten Theuns, Delegat Național Terre des hommes.
În următorii doi ani vom îmbunătăți competențele profesioniștilor din sport care intră în contact cu copiii, organizând 20 de cursuri pe tema siguranței și protecției copiilor în mediul sportiv și recreațional, pentru 120 de profesioniști din 20 de cluburi sportive, active în cadrul Federației Române de Fotbal și Federației Române de Gimnastică. De asemenea, implicăm copiii de-a lungul întregilor proceduri: le ascultăm cerințele, părerile și îi încurajăm să-și facă vocea auzită și să-și facă drepturile respectate (Grupul Consultativ al Copiilor).
Este ceea ce a remarcat și Cristina Cuculaș, Șef Serviciu, Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, în cadrul conferinței de presă: „Ne bucurăm că în acest proiect, dincolo de formarea profesioniștilor, va fi și o parte de consultare a copiilor. Ne bucurăm să fim parte dintr-un proiect inovator, fiindcă sportul este un motiv de bucurie, mândrie chiar, doar dacă ne asigurăm că acești copii sunt în siguranță”.
La nivelul întregului proiect (România și Grecia), beneficiarii indirecți vor fi mii de copii între 12 -18 ani care practică sporturi și profesioniști din cluburi și tabere. Bugetul proiectului în România este de 200.000 de euro (include și contribuția Fundației Terre des hommes).
Proiectul Mediu sigur pentru copii în sport este, de asemenea, implementat de Terre des hommes Hellas (Grecia), împreună cu Terre des hommes Ungaria.