Miercuri, 22 Iunie, 13 tineri din cadrul Liceului Tehnologic “Dimitrie Gusti” si al Scolii Gimnaziale „George Calinescu” din Bucuresti au citit 18 carti vii in cadrul unui workshop de 4 ore, bazat pe metoda bibliotecii vii si organizat de catre Terre des hommes in cadrul proiectului Curtea Drepturilor Copiilor.
Intrucat tinerii participa in cadrul acestui proiect la elaborarea unui joc de simulare online ce promoveaza practicile de prevenire si cele judiciare „prietenoase” pentru copii, ei au vrut sa inteleaga mai bine care sunt modalitatile de autoprotectie impotriva victimizarii in diferitele tipuri de infractiuni, precum si drepturile lor in relatie cu legea.
„Biblioteca vie” este o metoda de invatare nonformala care functioneaza dupa modelul unei biblioteci obisnuite – cititorii imprumuta “carti” (experti din domeniul protectiei copiilor) pentru o perioada limitata de timp si le “citesc” punandu-le diferite intrebari din domeniul lor de expertiza.
“Cartile vii” deschise de catre copii de-a lungul atelierului au fost dintre cele mai alese: doamna Laura Andrei, presedinte al Tribunalului Bucuresti; doamna Gratiela Vaduva, comisar sef la Politia Capitalei; doamna Sipos Helen, comisar sef la Institutul de Cercetare si Prevenire a Criminalitatii/IGPR; domnul Mihalcea Gabriel de la IGPR DIC; doamna Ioana Nedelcu, consilier superior la ANPDCA; doamna Sorina Chivoiu, sef centru Complex servicii sociale Pinocchio DGASPC, sector 1; doamna Moldoveanu Cristina, inspector specialitate DGASPC, sector 2; doamna Irina Tenita, inspector superior DGASPC 6; doamna Megdonia Paunescu, consilier Ministerul Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice; doamna Lancranjan Alexandra, procuror Ministerul Public; doamna Soriana Constantinescu, mediator la Global Mediator; doamna Mihaela Olaru, Baroul Bucuresti; doamna Manatu Tamara, profesor educatie civica Scoala Gimnaziala Nr. 148; doamna Ioana Marin, avocat Asociatia Justice for Romania; doamna Faur Andreea, Serviciul de Probatiune Bucuresti; doamna Ionela Visan, consilier scolar Liceul Tehnologic Dimitri Gusti; doamna Claudia Stefan, consilier scolar Scoala Gimaziala George Calinescu; doamna Carmen Fiscuci, Universitatea Babes Bolyai.
Bucurosi de oportunitatea oferita, tinerii s-au implicat activ in dialog, surprinzandu-si deseori “cartile” prin intrebarile pe care li le-au adresat. Spre exemplu, tinerii au vrut sa stie: “De ce nu exista un avocat al familiei, asa cum exista medici de familie?”; “Care este diferenta dintre furt si talharie?”, “Ce se intampla atunci cand doi copii se joaca si unul dintre ei este lovit grav?”, “Ce pot face daca doresc sa fiu incredintat unui alt parinte?”.
Raspunsurile primite la intrebari au fost consemnate de cititori pe o fisa de lectura si apoi dezbatute in plen, pentru a permite sumarizarea tuturor informatiilor. Catre finalul workshopului, tinerii si expertii au discutat despre tipurile de situatii ce ar trebui incluse in joc, despre modul in care pot fi construite scenariile, precum si despre modalitatile de promovare a produsului final.
“Cititori” si “carti” deopotriva au fost de acord ca jocul trebuie sa fie organizat pe niveluri de dificultate, oferindu-le jucatorilor oportunitatea de a alege si prezentandu-le totodata consecintele fiecarei decizii. O idee ce a fost primita cu deosebita caldura a fost sugestia ca ultimul nivel al jocului sa le ofere copiilor posibilitatea de a experimenta rolul expertilor, devenind aparatori ai legii si ai drepturilor copiilor.
Deosebit de bogat in schimbul de idei, atelierul din 22 iunie le-a permis tuturor participantilor – tineri, experti, echipp de proiect – sa-si clarifice viziunea privind scopul lor comun, precum si sa deschida noi cai pentru materializarea acestuia.
***
Curtea Drepturilor Copiilor este un proiect finantat de Comisia Europeana (JUST / 2014 / Action Grants), in cadrul caruia 6 parteneri de la nivel transnational – Terre des hommes Lausanne Ungaria (aplicant), Reteaua Nationala pentru Copii din Bulgaria, Brave Phone Croatia, Fundatia Terre des hommes Italia, Fundatia Terre des hommes Romania si Victim Support U. K. – vor crea un joc serios de simulare online ce le va permite copiilor si tinerilor sa fie mai bine informati referitor la drepturile lor in timpul diferitelor proceduri judiciare civile, administrative si penale. Jocul va fi conceptualizat si adaptat la specificul fiecarei tari partenere, beneficiind de expertiza specialistilor nationali si ii va sprijini pe tinerii viitori utilizatori sa devina constienti de propriile drepturi si obligatii, imputernicindu-i sa le foloseasca pentru evitarea situatiilor de risc.