In viata reala, a ajunge in instanta, pentru un copil, ar putea insemna “stop joc”. Acest risc poate aparea atunci cand copilul nu-si cunoaste drepturile si obligatiile in situatiile in care ar fi suspect, martor, infractor sau victima.
Un consortiu format din 6 parteneri – Terre des hommes Lausanne Ungaria (Aplicantul), Reteaua Nationala pentru Copii din Bulgaria, Brave Phone Croatia, Fundatia Terre des hommes Italia, Fundatia Terre des hommes Romania si Victim Support U. K. – vrea sa schimbe jocul ajutand copiii si tinerii sa devina constienti de propriile drepturi si obligatii, imputernicindu-i sa le foloseasca pentru a se apara.
Acesta este motivul pentru care a aparut “Curtea Drepturilor Copiilor” – proiect finantat de Comisia Europeana (JUST / 2015 / Action Grants) prin care cei 6 parteneri vor crea un joc de simulare, proiectat si pus in scena de catre copii si experti, prin care jucatorii sunt confruntati cu situatii limita, a caror solutionare depinde de o buna cunoastere a legii.
In Romania, dupa 6 luni de la demarare, “Curtea Drepturilor Copiilor” trece de la stadiul de proiect virtual la fapt real ca urmare a implicarii unui bun numar de „experience-designers” (t. n. creatori de experiente).
Astfel, a avut loc primul grup consultativ national, implicand experti din partea Politiei – Institutului de Cercetare si Prevenire a Criminalitatii, Directiei Generale de Protectie a Copilului, FONPC si Asociatiei Justitie pentru Romania. In data de 9 martie, membrii grupului consultativ s-au intalnit si au generat idei privind posibilele rezultate ale proiectului, vizualizand modul in care acestea ar putea fi transpuse in jocul online. Datorita contributiei lor, s-a stabilit ca jocul de simulare trebuie sa fie construit pe diferite niveluri de dificultate, facandu-l accesibil mai multor tineri aflati in situatii dificile. La urmatoarele sedinte, grupul consultativ va fi extins pentru a include noi experti din alte institutii de stat, interesate sa aduca valoare adaugata proiectului.
Tot in luna martie, echipa de proiect a organizat sedinte de consultare cu tineri de la Liceul Tehnologic “Dimitrie Gusti” (Bucuresti), Scoala “George Calinescu” Nr. 148 (Bucuresti) si Colegiul National “Mihai Eminescu” (Constanta). Rezultatele discutiilor cu adolescentii, precum si rezultatele preliminare ale chestionarului aplicat unui numar de 52 de elevi au aratat ca tinerii sunt interesati cu precadere de studii de caz si au nevoie sa inteleaga mai bine aspectele procedurilor penale. Классификация аномалии выраженность дефекта может быть различной, исходя из линк этого выделяют 3 степени развития аномалии. In plus, lucrand in echipe, tinerii au generat diverse scenarii de joc, majoritatea exemplificand situatii de exploatare prin munca, intimidare online, violenta in familie si alte forme de abuz comise asupra copiilor. In toate cazurile imaginate de adolescenti, copii au fost victime sau martori. De asemenea, tinerii au recomandat ca diferitele scenarii sa descrie posibile evolutii ale jocului cauzate de o decizie sau alta – “Acesta este cel mai bun mod de a invata!”.
In urmatoarele luni, grupurile consultative de tineri sunt gata sa treaca “la urmatorul nivel”: vizite in instanta de judecata, la politie sau la alte oficii juridice, prilej pentru care si-au pregatit deja intrebari. Va vom tine la curent cu privire la constatarile lor si modul in care “Curtea Drepturilor Copiilor” se dezvolta. Puteti urmari povestea desfasurandu-se si pe: www. tdh. ro.
*** Proiect finantat de Comisia Europeana prin programul JUST / 2015 / Action Grants.