Curs gratuit despre școlarizarea și integrarea copiilor de etnie roma

Fundația Terre des hommes invită cadre didactice din învățământul preșcolar, primar și gimnazial, la un curs gratuit care-i va ajuta să prevină și să abordeze eventualele dificultăți  întâmpinate în școlarizarea și integrarea școlară a copiilor de etnie roma. Printre altele, trainerii specializați vor preda elemente de identitate rromani contemporană și  metode de lucru adaptate pentru grupuri vulnerabile.

La final veți obține o diplomă oferită de Fundația Terre des hommes, cea mai importantă organizație elvețiană de protecție a drepturilor copilului, prezentă în România de peste 25 de ani.

Cursul va fi susținut pe parcursul a trei zile, de joi 9 ianuarie, până sâmbătă 11 ianuarie 2020, la Hotel IBIS Gara de Nord, din București. Transportul, cazarea și masa participanților sunt asigurate prin proiect. Participarea la curs e gratuită și necesită transmiterea candidaturii dvs.

Dacă sunteți interesat, vă invităm să trimiteți CV-ul și o recomandare din partea unității școlare în care să fie menționate informații pentru cele 5 criterii de selecție pe care le detaliem mai jos. In plus, este obligatoriu să vă înregistrați pe pagina web a proiectului www.misto-avilean.eu/ro/ (Înregistrare ca utilizator), cu profilul  de specialist în educație. Scopul site-ului este de a facilita colaborarea dintre școli, cadre didactice și specialiști din Romania si străinătate.

Candidatura (CV și Recomandare) va fi transmisă pe e-mail la adresele: marius.cernusca@tdh.ch  și bogdan.romanica@tdh.ch, până la data de 16 decembrie 2019. 

Cursul se adresează acelor cadre didactice din unități școlare frecventate într-o proporție semnificativă de copii de etnie roma. Deși ne-am dori un numar cât mai mare de participanți, restricțiile de buget ale proiectului ne obligă la un număr limitat de participanți. Astfel vom putea găzdui la instruire :

–           Doar un participant din câte o unitate școlară (pentru asigurarea unei participări diverse și echitabile);

–           În cazul în care există solicitări din mai multe județe, vor fi selectați participanți din județe diferite;

–           Dacă există mai multe solicitări din același județ, acestea vor fi ierarhizate pe baza următoarelor criterii de selecție

 

  1. Potențial de diseminare – Nr. cadre didactice (preșcolar+primar+gimnazial) în unitatea școlară;
  2. Impact indirect asupra populației școlare – Nr. total elevi (preșcolar+primar+gimnazial) în unitatea școlară;
  3. Impact indirect asupra populației roma – Nr. total elevi romi (preșc.+primar+gimnazial) în unitatea școlară; 
  4. Impact direct asupra elevilor – Nr. elevi (preșcolar+primar+gimnazial) la care predă cadrul didactic;
  5. Impact direct asupra elevilor romi – Nr. elevi romi (preșc.+primar+gimnazial) la care predă cadrul didactic.

Pe site veți avea, de asemenea, acces la materialele de curs și alte resurse prin intermediul paginii web a proiectului : www.misto-avilean.eu/ro/

Temele de training, susținute de traineri specializați, cu experiență națională și internațională, sunt următoarele :

  • Identitatea rromani contemporană, între Rromanipen și stigmat internalizat. Trainer Delia GRIGORE
  • Elemente legislative anti-discriminare la nivel național și european pentru combaterea discriminării romilor. Trainer Dezideriu GERGELY
  • Metode de lucru adaptate pentru grupuri vulnerabile (copii de etnie roma în școli). Trainer Eugenia PASCU
  • Stereotipuri, prejudecăți. Educație interculturală. Inteligențe multiple. Implicarea părinților în educația formală. Trainer Alina DUMITRU

Pe parcurs, fiecare participant își poate aduce contribuția la curs pe baza experienței și a exemplelor proprii. Puteți găsi agenda cursului la linkul acesta AGENDA Curs MISTO AVILEAN 9-10-11 Ian 2020 . 

După absolvirea cursului, participantul va disemina informațiile în propria unitate școlară unui număr de minim 10 colegi.

Cursul este susținut în cadrul proiectului „MIȘTO AVILEAN! (în limba romani, Bun venit!) este finanțat prin Programul Drepturi, Egalitate și Cetățenie (2014-2020) al Uniunii Europene, prin contractul 809784. Proiectul este implementat de către Fundația Terre des hommes România în parteneriat cu: Fundația Terre des hommes Ungaria, Fundacion Secretariado Gitano din Spania și AFEJI din Franța. 

Vă rugăm să vă înregistrați pe pagina web www.misto-avilean.eu/ro/ și să transmiteti CV-ul și recomandarea școlii până luni 16 decembrie 2019 la adresele de email marius.cernusca@tdh.ch și bogdan.romanica@tdh.ch

Detalii suplimentare pot fi solicitate la Marius CERNUȘCĂ, 0737 823 678

Fundatia Terre des hommes Elvetia