Terre des hommes și alte 3 ONG-uri au lansat raportul Child Rights Now! despre drepturile copilului

Pe 20 noiembrie s-au împlinit 30 de ani de la semnarea Convenției Drepturilor Copilului și la 70 de ani de la semnarea Declarației Drepturilor Copilului,  însă datele arată că pentru copii sunt încă multe  probleme grave și urgente. 

De aceea, organizațiile  Terre des hommes România, Salvați Copiii România, SOS Satele Copiilor România și World Vision România au lansat un raport care analizează evoluția acestor drepturi și readuce în atenție urgența măsurilor care trebuie luate pentru binele copiilor din România. 

Copiii din România  trec prin experiențe traumatizante, iar statisticile arată îngrijorător, indiferent că vorbim despre educație, violență, migrație, sărăcie, mortalitate infantilă, mame adolescente sau familii vulnerabile în general. 

Șapte probleme au fost identificate ca fiind printre cele mai grave și urgente pentru copiii din România, conform analizei indicatorilor din raportul Child Rights Now! privind drepturile copiilor.

Pe scurt, datele statistice din raport arată că România este țara în care:

  • Anual, peste 46.000 de copii părăsesc timpuriu şcoala.
  • Rata copiilor de vârstă școlară neînscriși la școală este de 6% la nivelul întregii populații, dar ajunge la 22% pentru copiii de etnie romă și la 29% pentru copiii cu dizabilități.
  • Aproape o treime dintre copiii României trăiesc sub pragul național al sărăciei.
  • 3% dintre copii adorm flămânzi și nu au niciodată suficientă mâncare.
  • La fiecare 1.000 de nașteri mor 7 nou-născuţi.
  • Unu din doi părinți crede că pedeapsa corporală este pentru binele copilului.
  • Doar 42% din copiii cu vârsta de 7-18 ani sunt consultați de adulți în ce privește deciziile familiale.

 

Cele șapte probleme fundamentale pentru copiii din România sunt: mortalitatea infantilă și mortalitatea în rândul copiilor, sarcinile la vârsta adolescenţei, violența asupra copiilor, situația copiilor din sistemul de protecție specială, situația copiilor afectați de migrație, accesul la educație și participarea copiilor în procesele care îi privesc direct. Selecția celor șapte probleme are la bază datele existente, părerile experților și opinii ale copiilor, precum și rezultate din cercetări de tip focus-grup organizate cu 40 de copii din mediul rural și din comunități urbane dezavantajate.

Organizațiile semnatare ale raportului afirmă că „este timpul ca drepturile copilului să fie respectate cu adevărat”.  Factorii responsabili trebuie să acționeze imediat pentru respectarea drepturilor celor mai mici dintre cetățeni . 

Puteți descărca gratuit raportul la acest link 

Raportul despre România a fost lansat în cadrul unui eveniment la București- Child Rights Now!, în parteneriat cu Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie și are loc în cadrul Festivalului Drepturilor Copilului organizat de Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Copil (FONPC).  Cele 4 organizații sunt membre ale inițiativei globale Alianța Joining Forces. În lume, Save the Children International, Terre des hommes International, SOS Children’s Villages International, World Vision International, alături de ChildFund Alliance și Plan International formează Alianța Joining Forces, ce luptă pentru respectarea drepturilor copiilor și tinerilor vulnerabili.  În acest context, Alianța a elaborat un raport despre provocările pe care le trăiesc copiii în acest moment și l-au lansat anul acesta, la New York și Geneva. Raportul a avut în vedere informațiile primite din mai multe țări, printre care și România.

Fundatia Terre des hommes Elvetia