29 Tineri in vizita de documentare la Camera de Audiere si Parchetul de pe langa Tribunalul Bucuresti

Grupul de 29 de tineri ai Colegiului National “Mihai Eminescu” din Constanta, implicati activ in activitatile proiectului “Curtea Drepturilor Copiilor”, s-au deplasat in data de 5 Octombrie la Bucuresti, pentru o vizita de documentare a Camerei de Audiere si a Parchetului de pe langa Tribunal.

Vizita a fost organizata de Fundatia Terre des hommes pentru a le facilita informarea directa cu privire la procedurile judiciare in care sunt implicati copiii si tinerii, in general, si care pot sta la baza jocului educational ce urmeaza sa fie dezvoltat prin “Curtea Drepturilor Copiilor”.

Gazdele tinerilor elevi au fost: dl. Georgescu Alexandru, prim-procuror, Parchetul Capitalei; dl. Bocu Iulian, comisar sef, Politia Capitalei; dl. Trusca Marian, procuror Parchetul Capitalei.

Timp de 2 ore, tinerii le-au adresat gazdelor intrebare dupa intrebare, descoperind astfel: care sunt rolurile criminalistului, anchetatorului, procurorului si psihologului in anchetarea cazurilor ce implica minori si tineri; care sunt drepturile si obligatiile copiilor-martori; cum se depune un juramant; ce presupune o declaratie; cum este protejata identitatea copiilor-martori; cum si cand este folosit detectorul de minciuni; care este diferenta dintre autorul unei ilegalitati si complicele sau; de la ce varsta devine efectiva raspunderea penala; care sunt cele mai frecvente situatii de conflict cu legea in care se regasesc tinerii si copii; cum este tratat un copil ce se dovedeste a fi fortat sa comita o infractiune etc.

Sesiunea de intrebari si raspunsuri a fost urmata de o vizita la sala specializata pentru audierea minorilor din cadrul Parchetului, amenajata prin proiectul “AUDIS” si inaugurata oficial in data de 3 Iunie 2016. Sala de audiere pentru minori este un dispozitiv conceput sa protejeze copiii de riscul re-traumatizarii, precum si sa ajute la identificarea cu acuratete a informatiilor necesare procedurilor judiciare.

Intreaga vizita a fost deosebit de apreciata de tineri, care s-au simtit pregatiti sa avanseze in dezvoltarea scenariilor de joc din cadrul proiectului, dar si deosebit de motivati sa urmeze o cariera in domeniul juridic.

***

Curtea Drepturilor Copiilor este un proiect finantat de Comisia Europeana (JUST / 2014 / Action Grants), prin care 6 parteneri de la nivel transnational – Terre des hommes Lausanne Ungaria (aplicant), Reteaua Nationala pentru Copii din Bulgaria, Brave Phone Croatia, Fundatia Terre des hommes Italia, Fundatia Terre des hommes Romania si Victim Support U. K. – vor crea un joc serios de simulare online, informandu-i pe copii si tineri despre drepturile lor in timpul diferitelor proceduri judiciare civile, administrative si penale. Jocul va fi conceptualizat si adaptat la specificul fiecarei tari partenere, beneficiind de expertiza specialistilor nationali, si ii va sprijini pe tinerii viitori utilizatori sa devina constienti de propriile drepturi si obligatii, imputernicindu-i sa le foloseasca pentru evitarea situatiilor de risc.

Fundatia Terre des hommes Elvetia