21 asistenti sociali pregatiti sa relationeze eficient cu toti actorii implicati in cazurile de copii si familii afectati de migratie

Fie ca sunt lasati acasa de parintii plecati in strainatate, repatriati, refugiati etc. , copiii aflati in situatie de migratie si familiile lor au nevoie sa fie intampinati cu empatie si intelegere. Comunicarea cu autoritatile nu trebuie sa devina un obstacol in calea lor spre stabilitate, adaugandu-se sirului situatiilor dificile prin sunt fortati sa treaca inainte de a ajunge acolo. With a bit of luck, siri will simply do as it’s told rather my community than try to push users to the app instead!

De aceea, capacitatea profesionistilor in protectia copilului de a comunica si relationa intr-un mod adecvat este cruciala pentru depresurizarea starii de tensiune si anxietate ce afecteaza copiii si familiile in situatie de migratie.

Pentru a-i ajuta pe asistentii sociali sa-si indeplineasca rolul de facilitatori ai integrarii, Terre des hommes a dezvoltat un curs de formare profesionala intitulat “Imbunatatirea competentei profesionale de comunicare si relationare a asistentului social cu beneficiarii si alti actori sociali implicati”, avizat de catre CNASR.

Cursul a fost deja livrat unei grupe de 21 asistenti sociali din judetul Dolj in perioada 27-28 iunie, la Craiova, in cadrul proiectului „Centrul Regional de Resurse pentru protectia copilului din Europa de Sud-Est”, finantat de Comisia Europeana si implementat transnational de catre Terre des hommes si parteneri din alte 7 tari: Albania, Kosovo, Serbia, Bulgaria, Moldova, Croatia, Bosnia Hertegovina.

Timp de 2 zile, cei 21 cursanti au participat la sesiuni interactive prin care au invatat cum sa comunice mai bine cu copiii si parintii afectati de migratie, cu actorii sociali implicati in asistenta acestora, precum si cu proprii colegi.

In mod inedit, asistentii sociali au inteles care este diferenta semnificativa pe care managementul timpului o poate avea in managementul cazurilor, cum pot aplica si beneficia de metode de coaching in solutionarea cazurilor pe care le instrumenteaza si care sunt strategiile de advocacy prin care pot pleda pentru integrarea copiilor/familiilor afectati de migratie.

Nu in ultimul rand, cursantilor li s-au pus in vedere metode eficiente de comunicare cu autoritatile publice, centrale sau locale, organizatii neguvernamentale sau autoritati publice straine in gestionarea cazurilor de migratie. Pentru ca le-au apreciat ca fiind foarte utile, ne-au rugat sa le impartasim si cu voi, astfel ca le puteti descarca si citi printr-un click.

Cursul de formare dezvoltat de catre Tdh va fi livrat unei noi grupe de specialisti in asistenta sociala in perioada 20-21 septembrie 2016, in Bucuresti. Astfel, speram sa contribuim la crearea unei retele de asistenti sociali ce sunt buni comunicatori, abili si atenti in relatia cu persoane vulnerabile, afectate de migratie.

.

Fundatia Terre des hommes Elvetia