Proiectul LEAP impotriva violentei sexuale – Sustinerea copiilor si tinerilor afectati de violenta sexuala din Europa prin dezvoltarea si facilitarea unei practici participatorii este un proiect finantat prin Programul Drepturi, Egalitate si Cetatenie al Comisiei Europene.
Proiectul are o durata de 24 de luni (Noiembrie 2015 – Noiembrie 2017) si este coordonat de Centrul International de Cercetare a exploatarii sexuale a copilului, violenta si trafic al Universitatii din Bedfordshire, UK si este implementat in parteneriat cu Barnados SECOS (UK), Terre des hommes (Romania), Fundatia PULSE(Bulgaria), Stichting Alexander (Olanda), Biroul Regional Terre des hommes pentru Europa de Sud – Est, in asociere cu EuroChild.
1. imbunatatirea abilitatilor specialistilor de a dezvolta servicii etice, participatorii si eficiente pentru tinerii afectati de violenta sexuala;
2. imputernicirea copiilor si tinerilor afectati de violenta sexuala de a-si dezvolta cunostintele si capacitatile prin accesul la un program de Leadership si Abilitati de viata, prin care acestia isi vor crea propriile activitati de preventie in beneficiul tinerilor.
Obiectivele principale ale proiectului:
-dezvoltarea unui program de training adresat specialistilor care lucreaza in cadrul serviciilor ce furnizeaza suport tinerilor afectati de violenta sexuala – programul va promova practica participatorie in interactiunea cu tinerii afectati de violenta sexuala
-dezvoltarea unei retele de suport pentru profesionisti care sa promoveze o abordare participatorie in sustinerea tinerilor afectati de violenta sexuala
-dezvoltarea unui set de instrumente de abilitati de viata si leadership pentru copiii si tinerii afectati de violenta sexuala si formarea unor Facilitatori tineri care sa formeze alti tineri impreuna cu staff-ul proiectului
-sustinerea copiilor si tinerilor afectati de violenta sexuala sa-si dezvolte cunoasterea, abilitatile si capacitatile
-suport pentru proiecte create si conduse de tineri, ce vor permite acestora sa/si impartaseasca propriile puncte de vedere prin intermediul unor instrumente creative, precum filmul si arta, produse artistice prin care alti copii si tineri sa fie protejati si sa se evite stigmatizarea lor.
-analizarea manierei prin care acest grup poate fi sustinut si implicat in advocacy, prin intermediul cercetarii si evaluarii
-facilitarea schimbului European de bune practici prin diseminarea gratuita a unor resurse si instrumente utile si accesibile.
In fiecare dintre tarile partenere (Barnardos SECOS UK, Terre des hommes Romania, PULSE in Bulgaria si Stichting Alexander in Olanda) se va stabili un Grup National de Experti ce va fi constituit din 6 membri si care va fi consultat referitor la activitatile din fiecare tara, asigurandu-se ca copiii si tinerii sunt implicati respectandu-se protectia lor cat si toate principiile etice si de asemenea ca activitatile implementate respecta descrierea proiectului initial.
De asemenea, in fiecare dintre tari, fiecare partener va stabili de asemenea un Comitet Local de Consultanta compus din 6 copii si tineri, al caror scop important este sa sfatuiasca Partenerul in privinta dezvoltarii programului de abilitati de viata si leadership si sa sprijine tinerii care vor dezvolta propriile lor proiecte, oferindu-le feedback si testand calitatea produselor create.
In afara suportului la nivel de tara, unul sau doi reprezentanti ai Grupului National de Consultare vor fi invitati sa reprezinte grupul din Romania in cadrul Grupului de Consultare constituit la nivel de proiect, format din membri din toate tarile, coordonat de Universitatea din Bedfordshire. Selectarea acestor membri va fi bazata pe expertiza si abilitatile care sunt necesare pentru acest grup.