Descrierea proiectului
PRECIZIE sau Promovarea reabilitării, împuternicirea minorilor și sprijinirea tinerilor aflați în detenție este un proiect care urmărește să promoveze bunăstarea și să reducă recidivismul minorilor și tinerilor din 3 Centre de Detenție din România.
Obiectivul proiectului este acela ca, până la sfârșitul anului 2020, aproximativ 500 de copii și tineri din 3 Centrul de detenție din Craiova, Centrul de detenție din Tichilești – Brăila și Centrul Educațional din Târgu Ocna, să beneficieze de servicii personalizate de înaltă calitate care satisfac nevoile lor de reabilitare. În timpul detenției, minorii și tinerii vor fi dezvoltat cunoștințele și abilitățile necesare (alfabetizare, abilități profesionale, abilități de viață, stimă de sine, motivație, aptitudini sociale etc.) pentru reabilitarea lor în societate.
Proiectul va promova o abordare dublă:
1) management de caz – servicii sociale și mentale de sănătate, cum ar fi consilierea, intervențiile familiale și de tip peer și activitățile recreative
2) educație și formare profesională în cadrul Centrului de Detenție din Craiova, care servește ca pilotare a modelului.
Scop și obiective
Scopul final al proiectului-pilot este ca, în timpul perioadei de detenție, toți minorii și tinerii, vor fi dezvoltat cunoștințele și abilitățile necesare (alfabetizare, abilități profesionale, abilități de viață, stimă de sine, motivație, abilități sociale etc.) necesare reintegrării lor cu succes în societate.
Proiectul reprezintă un prim pas într-o intervenție pe termen lung. Cei doi ani vor pune bazele unei ameliorări a sistemului de justiție juvenilă în România.
Modelul propus se va baza pe concepția organizației Terre des hommes asupra copilului în conflict cu legea, ca o contribuție activă și pozitivă la societate, mai degrabă, decât ca un risc. În consecință, toți minorii și tinerii care sunt în conflict cu legea ar trebui să fie sprijiniți în dezvoltarea abilităților și competențelor.
Obiectivele principale ale proiectului sunt:
- Dezvoltarea unei baze de cunoștințe și a instrumentelor care pot servi politicienilor și practicienilor în luarea de decizii informate, pentru a promova o mai bună înțelegere a provocărilor minorilor și tinerilor în timpul perioadei de detenție precum și după eliberare.
- Dezvoltarea unui model bazat pe management de caz individual și care este constituit dintr-un pachet de servicii care răspunde nevoilor de reabilitare a minorilor și tinerilor. Consolidarea capacității profesioniștilor care lucrează cu minorii și tinerii din centrele de detenție.
- Sensibilizarea și promovarea nevoilor specifice ale minorilor și tinerilor din centre de detenție și importanța programelor (pre-eliberare) care vizează factorii individuali și urmăresc creșterea stimei de sine, îmbunătățirea bunăstării mentale și schimbarea comportamentului.
Proiectul este implementat de Terre des hommes România și finanțat de Fundația MEDICOR.
Pentru mai multe detalii despre proiect, contactați-l pe mihai.enache@tdh.ch